Man skal være sig selv

Den 18. marts 2018 læste jeg en artikel i JP Aarhus om Jonathan, som havde sendt 100 ansøgninger og kun var kommet til én samtale. I artiklen stod der, at virksomhedernes feedback til Jonathan var, at han manglede erfaring. Han frygtede også, at arbejdsgiverne havde svært ved at gennemskue kombinationen af de fag, han havde taget, hvilket kræver mere, når man skal sælge sig selv.

Manglende erfaring og nyuddannet

Jeg fik lyst til at kigge nærmere på, hvad Jonathan kunne gøre anderledes i sin jobsøgning. Vi har derfor startet et lille eksperiment, hvor jeg vil være Jonathans mentor og jobcoach i de næste to måneder. Et projekt som JP Aarhus har valgt at følge. Har du lyst til at følge med i, hvordan det kommer til at gå Jonathan, og samtidig få inspiration til din egen jobsøgning? Så læs med på JP Aarhus, eller på kommende blogindlæg her på siden. Der vil i alt være 3 blogindlæg om Jonathans jobsøgning.

Du kan læse et uddrag fra JP Aarhus her:

Man skal være sig selv, når man søger job – og den bedste udgave af sig selv.

Da konsulent Trine Sangill den 8. marts læste en artikel i JP Aarhus om den jobsøgende Jonathan Saks Skovsen, blev hun nysgerrig. På trods af mere end 100 jobansøgninger er det ikke lykkedes 28-årige Jonathan at finde et job, efter at han i 2016 blev færdiguddannet kandidat i pædagogisk psykologi. Og i følge den seneste statisktik fra De Regionale Arbejdsmarkedsråd er han ikke alene. Antallet af ledige unge mellem 25-29 år i Østjylland er det seneste år steget med 9,4 pct.

I mere end 20 år har Trine Sangill arbejdet med rekruttering og jobrådgivning, hvoraf hun de seneste 11 år har været selvstændig i virksomheden Human Talent i Risskov. I sin tid som konsulent har hun haft et sted mellem 3.000-4.000 samtaler med ledige, som hun har hjulpet i arbejde. Trine Sangill kontaktede derfor Jonathan. Efter at have læst hans ansøgninger og tjekket hans sociale medier, er Trine overbevist om, at hun kan give ham nogle værktøjer til at komme videre, inden hans dagpenge fra a-kassen udløber. Et tilbud Jonathan hurtigt takkede ja til. 

Skarp på sociale medier

“Når man er jobsøgende, er det generelt vigtigt at tænke på, hvilket signal ens LinkedIn og Facebook profil sender. For en kommende arbejdsgiver vil google dit navn” forklarer Trine. Hun anbefaler at man som ledig gør sin Facebook privat, mens LinkedIn skal være let og overskuelig for en arbejdsgiver at læse. På LinkedIn skal man have et professionelt billede, en fængende overskrift og en tydelig profil. Du skal bl.a. blive mere skarp på, hvad du søger og vise, hvad du kan tilbyde virksomhederne, “fortæller hun.

De fleste af Jonathans studiekammerater har en professions bachelor som pædagog eller lærer at falde tilbage på, men det har Jonathan ikke med en bachelor i uddannelses videnskab. Han frygter, at arbejdsgiverne vælger ham fra, fordi de har svært ved at gennemskue kombinationen af de fag, han har. 

Med et hav af uddannelser og forskellige linjer er det et generelt problem i dag, lyder det fra Trine Sangill. De unge skal derfor være helt skarpe på hvad de kan tilbyde. 

En målrettet ansøgning

Når man skriver en ansøgning er det vigtigt, at man formulerer sig grammatisk korrekt og i et forståeligt sprog. Den del har Jonathan styr på, lyder det fra Trine Sangill. Hun roser ham samtidig for at lave målrettede ansøgninger, der viser, at han har læst op og ved noget om virksomheden, han søger hos. Det er ifølge hende et af de vigtigste punkter, nar man taler jobansøgninger. Alligevel ser hun steder, hvor Jonathan kan blive endnu skarpere, når han skal sælge sig selv.

“Ofte læser arbejdsgiveren cv’et som det allerførste. Derfor er det vigtigt, at man ikke venter til afsnit to i ansøgningen med at vise, hvad man kan tilbyde virksomheden, ” forklarer Trine. Det er ifølge hende en fejl, som mange, heriblandt Jonathan laver. Derfor råder hun ham til at få identificeret sine kernekompetencer i forhold til den enkelte virksomhed, hver gang han søger et nyt sted. I cv’et skal han allerede i indledningen lave fem punkter, hvor han fremhæver disse kompetencer.

Nervøs ved jobsamtalen

For Jonathan er nervøsiteten et problem, når han skal til en jobsamtale. Det er han langtfra den eneste, som kæmper med, fortæller Trine. Derfor gælder det om, at forberede sig så godt som muligt, inden man skal ind og se en måske kommende arbejdsgiver i øjnene, forklarer hun. Man skal være sig selv – og den bedste udgave af sig selv. 

En plan

Jonathan og jeg lagde en plan for, hvordan vi skulle gribe hans jobsøgning an. Det første vi gjorde var, at få struktureret jobsøgningen og gjort den til en fuldtidsaktivitet. Indsats hænger ofte sammen med resultat. Velvidende at det er helt naturligt i en jobsøgningsproces, at miste motivationen ind i mellem. Derefter fik vi identificeret mulige arbejdspladser. Man kan først lave et målrettet ansøgningsmateriale, når man kender modtageren og dennes behov. Første skridt var nemlig at få gang i den uopfordrede ansøgning, hvor ansøgningerne kunne skabe synlighed for Jonathan, imens vi satte andre aktiviteter igang. Vi havde travlt – men det var sjovt. Hvis du vil vide hvordan det gik Jonathan, kan du læse mere i næste blogindlæg.

Rigtig god fornøjelse med din jobsøgning.

De bedste hilsner

Trine Sangill

Har du brug for hjælp til din jobsøgning, så tag endelig fat i Human Talent på telefon 87 45 00 25 eller mail: info@humantalent.dk